Veckobrev v.48

Veckobrev v.48  25/11 – 29/11 2019 

Den här veckan har vi fortsatt vår kartläggning i matematik. Tidigare har vi arbetat med mönster och eleverna har visat att de kan fortsätta ett påbörjat mönster och även översätta ett mönster med andra material. Vi har också tidigare kartlagt elevernas kunskaper om hur siffror skrivs. Den här veckan har vi spelat spel på olika sätt och kartlagt begrepp som addition, storleksordning och att kunna läsa av en tärning.  

Kartläggning i ”hitta matematiken ”

I tisdags fick eleverna lära sig de första grunderna i tärningsspelet Yatzy. Där ska man kunna läsa av en tärning och addera prickarna. Vi hade också en matematiklektion där eleverna fick jämföra och mäta med olika material. Vi använde oss av bl.a. plastskedar, tandpetare och trådrullar. Vi konstaterade att när man mäter samma sak blir antalsresultatet olika beroende på att sakerna man mätte med var olika stora. Vi använde oss av “Häl till tå” – metoden som innebär att lägga sakerna helt intill. Att mäta ett bordsben var svårt då sakerna trillade. Hur ska man då göra? Vi kom på olika bra metoder. Hör med eleverna om de själva kan redovisa för detta hemma. 

Mäta med pennor.
Mäta med trådrullar.
Kloka samtal när bordsbenet ska mätas med hjälp av trådrullar.
Att mäta ett bordsben med plastskedar.
Att mäta en whiteboard med plastskedar
Vi har spelat mycket brädspel i veckan.
”kalaha” och ”tre i rad” är populära spel.

I onsdags var alla is-stöd upptagna av andra elever som var i A-hallen och åkte skridskor. Vi fick alltså bra tillfälle att öva balansen utan stöd, när vi åkte skridskor i B-hallen. Alla elever har utvecklats positivt i sin skridskoåkning. Bra kämpat! Vi kommer att åka skridskor  två onsdagar till: den 4/12 och den 11/12.  Efter jullovet får ni ny information om hur idrotten kommer att bedrivas. 

Hela veckan har vi övat på våra Lucia-sånger. Eleverna har önskat vilken karaktär de vill klä sig som i Luciatåget. De som önskar vara pepparkaka, tomte, stjärngosse eller tärna får vara det. De som önskar vara Lucia kommer att få vara med om en lottdragning och därefter ser vi vem som blir vår Lucia. Övriga får då välja någon av de andra karaktärerna. På måndag skickar vi hem en lista på vad alla elever är för karaktär i Luciatåget. Lucia kommer att firas i skolan den 13/12. Vi ska vara på plats och färdigklädda till kl. 8.00 den dagen. Vi ska uppträda för skolans elever vid två tillfällen: Kl. 8.20   och kl. 9.00. Ni föräldrar är välkomna att närvara vid en av föreställningarna. 

Nästa vecka: Onsdag den 4/12 skridskoåkning. Ta med skridskor, hjälm, vantar och varma kläder. 

På gång: Julavslutning kommer att ske onsdag den 18/12 mellan kl.16.30 – 17.30 i klassrummet. Avslutningen är obligatorisk och annars måste man söka ledigt om man inte närvarar. Jullovet börjar den 19/12 och vårterminen startar onsdag den 8/1 kl. 8.10. 

Trevlig helg!  

Åsa Annika Lorena Daad Gracia Adhanet 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *